project 194

Назад

Особена смесица от модерност и нова класика. Градска елегантност, придаваща космополитност на това елитно жилище в Чилийската столица Сантиаго. Така кратко може да се резюмира резултатът от работата по този проект..

Жилището, за което е разработен той, се намира на 20-тия етаж на сграда в кварталa El Golf. Характерна и запомняща се е панорамата от основните помещения, които имат гледка към голф игрището на града и Андите. Но пространствата в него имат и известни недостатъци - въпреки голямата площ, на която се разполагат, стаите не са нито просторни, нито високи. Задачата се усложнява от характерното остъкляване за част от помещенията – големи  витрини по цялата дължина и височина, които се противопоставят на дълги плътни стени.  В допълнение към това помещенията са свързани с множество коридори.

За да се намали силният контраст в дневната между плътността на стените и витрините се използват различни материали, с които стените се обличат.  Градацията им  минава през суровостта на бетона, чистотата на мрамора и претенциозната очукана повърхност на гранита в дъното на  столовата.  За по-плавен преход от остъкляването към плътните стени,  на късата стена в дъното на помещението са монтирани огледала. Те отразяват витрините и визуално ги мултиплицират. Тежките едноцветни завеси допълнително омекотяват средата.  Подът е неутрален. Килимът,  характерен по-скоро с материята си отколкото с окраската, внася допълнителна разработка в тази плоскост.

Подборът на мебелите е еднозначно претенциозен, дори маниерен. Всеки обект в тази дневна е своеобразен артистичен обект. Комбинацията от форми и материи все пак е прецизно балансирана.

За кухнята в това жилище може да се каже, че е от особена важност. Тя е разработена като своеобразна лаборатория. Причината за това е специалното отношение към здравословното хранене в семейството.

За да се даде възможност тя да се разгърне на по голяма площ, към помещението  на съществуващата кухня е придадено пералното и килера, като те са организирани на друго място в жилището. В резултат на това се разполага с ново помещение с подчертано издължена пропорция. Чистотата на линията подчертава с особена категоричност тази нова даденост на пространството. В противовес с почти скучното строго геометрично решение на мебелите и като контрапункт се появяват кръглите прозорци - даденост на сградата. Те представляват акцент и се допълват от двата аспиратора над зоната за готвене на острова.  И още една изненада, макар и с привидна дискретност заради правоъгълната си форма – „летящия“ бар-плот.

Но тайната рецепта зад тази привидна простота са материалите и тяхната градация. Отново стените са облечени изцяло – надлъжните са с плочи гранит кепо (ceppo), напомнящ едра мозайка, а късите – с мебелни плочи, имитиращи бетон и криещи вградени шкафове. Подът е тъмен, графитен, с нюанси на кафяво. Плотовете са от черен технически гранит с втъкани нишка отново в кафяво. Дървото, използвано за вратите на кухнята, е естествен дъб, обработен с особен финес в опушен сив нюанс. Осветлението е вградено в тавана, дискретно и с нужната сила за работата в помещението. Изключение прави единствено фината лампа над бара.

Основната спалня в жилището е своеобразен реверанс към архитектурата на страната. Тук е мястото да се каже, че съвременната архитектура на Чили изненадва и впечатлява с качествата си. Това е и причината в решението да се използват реални строителни материали или визуални препратки към тях. Леглото се състои от няколко последователни платформи, изградени от циментова плоскост, кофражни пана, алуминиеви профили с правоъгълно сечение и квадратни профили черно желязо. Матракът с размери 200смх200см позволява леглото де са ползва в две посоки. Финесът, от който се нуждае помещението, за да се възстанови балансът на материали, е привнесен от тапицирания гръб с алкантара, осветителните тела и столът на EDRA.

Две допълнителни помещения са придадени към пространството на тази спалня – дрешникът и банята. Доминиращо за пространството на банята е връзката й с околната среда. Плотът, върху който са разположени мивката и батерията на Gessi, е много по-нисък от обикновено и дава възможност погледът да преминава навън.